Dominique, a francia kapcsolat

1

Nem szokatlan, de mindennapinak sem mondható megkeresés érkezett nemrégen. Megbízónk elmondása szerint a célszemély akivel egyenlőre még csak un: chates kapcsolatot tart fent, pár napja Magyarországra érkezett, azonban azóta nyoma veszett.  Elmondása szerint gazdag megbecsült, fontos pozícióban lévő Úr, aki egy neves autógyártó cég vezető mérnöke. Természetesen minden elérhető fotót bekértünk,  gépkocsi fényképe, célszemély fényképe, stb-stb.

Rengeteg képet kaptunk, több nagy értékű gépkocsiról, célszemélyünk drága édesanyjával a tengerparton, stb. Mivel az ügyet rendkívül sürgette a megbízó, ezért külön csapatot állítottunk fel a mielőbbi felkutatására. Mint mindig az elemzési fázisban folyamatosan jelen vagyunk, ez most is így történt.

Már az első ránézésre is volt egy alattomos kis bogár a fejünkben, hogy ez bizony megint csak egy csúf átverés lesz, és a fényképen szereplő Úr is olyan mesterkélten beállított fotó volt. Természetesen édesanyja sem volt valós, ő egy igen csak ismert francia színésznő, akivel több filmben is szerepeltek együtt.

Első nekifutásra beraktuk a fényképet egy speciális algoritmusú szoftverbe, ami azonnal eredményt hozott.

Célszemélyünk beazonosításra került: Dominique Guillo francia állampolgárságú színész fényképével élt vissza, az igen gyenge csalónk.

Ez a bizonyos”Nigériai csalás” néven fellelhető lehúzós játék. Általában külföldiek követik el, gazdag ,legtöbbször magyar idős hölgyek sérelmére. Szép szavakkal és ígéretekkel, bókokkal megkörnyékezik őket, majd jön a “bajban vagyok” szöveg, ahol sokszor több ezer dollárt is kicsalnak az áldozattól.Ebben az esetben hősünk magyar nyelven beszélt, némi távolra szakadt akcentussal. Valószínű, hogy a lehúzás pár nap múlva valósult volna meg,mikor pl: balesetet szenvedve kér sok -sok pénzt a műtétre.

Itt sikerült idejében lépni, hiszen talán nyugodtan mondhatom a legjobb helyre fordult a megbízónk.